Wachtwoorden

1
2
min read
A- A+
read
Beveiliging

Verschillende wachtwoorden

Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor heel veel verschillende online diensten, applicaties of toegang tot computers. Wees uzelf bewust dat als uw wachtwoord eenmaal bekend is, deze heel snel ook op andere diensten, applicaties en toegang kan worden gebruikt. Zorg altijd dat u meerdere verschillende wachtwoorden gebruikt voor uw toegang tot deze online diensten. Er komen regelmatig meldingen in het nieuws dat bedrijven gehackt zijn waarbij er soms miljoenen wachtwoorden zijn buitgemaakt. Voordat het dit in het nieuws komt ligt uw wachtwoord "op straat" en kunnen anderen dit gebruiken voor toegang tot uw persoonlijke data, uw zakelijke data, financiele gegevens en ga zo maar door. Om maar niet te zwijgen over de mogelijkheid van het plaatsen van ransomware waardoor alles gegijzeld kan worden. Mocht u als bedrijf gegevens kwijt zijn of erachter komen dat er data met gegevens van klanten of zelfs medische gegevens ontvreemd zijn, dan moet u daar melding van maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) via het meldloket datalekken.

Sterke wachtwoorden

Sterke wachtwoorden zijn niet altijd de "complexe" wachtwoorden met heel veel leestekens en woorden die anders geschreven zijn. U moet rekening houden met de gedachte dat niet alleen een mens uw wachtwoord kan proberen te raden maar ook dat er computers worden gebruikt om de wachtwoorden te raden. Als u uw wachtwoord als W@cH^m0oRd#! schrijft is dit voor een computer relatief makkelijk binnen dagen te ontcijferen. Gebruikt u een wachtwoord met een aantal willekeurige woorden achter elkaar die voor u wel makkelijk te onthouden zijn zoals bijvoorbeeld plantenregenluizenrioolarmatuur zou een computer er zo'n 500 a 600 jaar over doen om dit wachtwoord te raden ondanks de ontbrekende wachtwoorden.

Vertrouw dus niet alleen op de metertjes die rood of groen aangeven bij wachtwoorden als de veel tekens bevat maar zorg vooral voor lange wachtwoorden die niet voor de hand liggen. Bij dergelijk wachtwoord complexiteitsmetertje is rood is niet altijd slecht en groen is niet noodzakelijk goed. U kunt ook gebruik maken van speciale software waarmee u nog maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden, de rest doet de software. Kijk verderop in dit artikel voor voorbeelden en tips

Fysieke beveiliging

Als u uw wachtwoorden en de bijbehorende complexiteit op orde heeft moet u ook nog steeds denken aan de fysieke toegang tot uw computers en applicaties. Laat nooit uw computer open staan, maar lock deze (Windows toets + L). Iedereen die dan iets op de computer wil doen is genoodzaakt om het wachtwoord of andere vorm van herkenning te gebruiken. Ook toegang tot servers is belangrijk om in de gaten te houden. Wordt een server gestolen, kan iemand op zijn gemak kijken hoe hij of zij hier toegang tot kan krijgen. Gebruik speciale kabels om uw laptop of server aan vast te maken en zorg dat de harde schijf ook encryptie software bevat.

Meerstaps authenticatie

Er zijn tegenwoordig veel oplossing voor twee-staps-authenticatie of meer-staps-authenticatie. Heel veel online diensten ondersteunen de Microsoft of Google authenticator app. Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld de online diensten van Microsoft zijn hier heel veel veilige mogelijkheden voor. Opties hierin zijn gebeld worden, een SMS krijgen of via een app een code krijgen.

Wachtwoord tools

Er zijn verschillende wachtwoord hulpmiddelen zoals tools waarin u met 1 (moeilijk) master wachtwoord de toegang tot al uw andere wachtwoorden kunt opslaan. Hier zijn applicaties voor die u kunt downloaden en installeren, maar ook die u op een USB stick kunt zetten of zelfs ook online.

Enkele voorbeelden van geschikte apps zijn KeePass, Dashlane en LastPass. Vergelijk de mogelijkheden en kijk wat voor u het beste werkt. 

 

 

Comments